Politika

Tarihte çok önemli rol üstlenmiş bir şehir olan Tokat’ın, bu tarih ve kültürel birikimiyle yeniden küllerinden doğacağını belirten Eroğlu, “Turizm konusunda sadece Tokat merkezdeki külliyat ve yapılarla hareket etmeyeceğiz. T

Tarihte çok önemli rol üstlenmiş bir şehir olan Tokat’ın, bu tarih ve kültürel birikimiyle yeniden küllerinden doğacağını belirten Eroğlu, “Turizm konusunda sadece Tokat merkezdeki külliyat ve yapılarla hareket etmeyeceğiz. T
05-02-2014 09:57

                       AK Parti Tokat Belediye Başkan Adayı Av. Eyüp Eroğlu, seçim çalışmalarını aralıksız olarak sürdürürken, proje paylaşımları kapsamında Tokat’ın sorunları ve çözümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Adayı Eroğlu, Hazreti Mevlana’nın “Tokat’a gitmek gerek çünkü Tokat’ta iklim ve insanlar mutedil” diye iltifat ettiğini belirterek, “Türklerin Anadolu’ya gelişinden itibaren 900 yıllık mimari adınataya koyulan bütün çabaların bir çırpıda görülebileceği tek şehirdir Tokat. Türklerin Anadolu’ya gelişinden önce de önemli bir merkezdir Tokat. Pontus krallarının yazlık saraylarının bulunduğu, Roma Kral Yolları üzerinde, Bizans döneminde bölgenin dini merkezi olan bir şehirdir. Danişmentliler döneminde beyliğin merkezi. Karadeniz sahillerine, Orta Anadolu’ya ve batıya yapılan seferlerin yönetildiği kenttir. Selçuklunun altı, Osmanlının 10 önemli şehrinden biridir Tokat.
Selçuklu tahtına çıkan şehzadelerinin  çoğunun yöneticilik yaptığı, 14’üncü yüzyılda, yalnızca bir yüzyılda Selçuklular, İlhanlılar, Ertana Beyliği, Kadı Burhaneddin ve Osmanlı Devleti olmak üzere beş ayrı yönetim gören; 15’inci yüzyılda Timur ve Uzun Hasan’ı saymazsak biraz soluklanan ve eyalet merkezi olan bir şehirdir Tokat. 16’ncı yüzyılda Anadolu’nun en yoğun ekonomik faaliyetlerinin olduğu, bu ekonomik faaliyetlerden ötürü çok kısa sürede nüfusunun 10 binden 25 bine çıktığı şehirdir Tokat” ifadelerini kullandı.

Kültür ve ekolojik turizm için kolları sıvayacağız.
Başkan Eroğlu açıklamasında, “Tokat’ın turizm sektöründe kendisine bir alan açması adına bugüne kadar yapılan çalışmalar, alt yapı anlamında önemli adımlardır. Kültür ve Turizm Envanteri çıkarılmış, Turizm Çalıştayı yapılmıştır. Bütün bunlar elimizde reel donelerdir. Bundan sonra ise, gerek konaklama için yatak kapasitemizin artırılması, gerek piar çalışmaları için önemli bir bütçe oluşturulması ve gerekse esnafımızın bu konuda dükkan ve mağazalarının yeniden dizayn ederek,tak akılla yol haritamızın belirlenmesi için çalışmaları başlattık. Türklerin Anadolu’daki 900 yıldır mimarlık adınataya koyduğu mirasın gözlemlenebileceği tek şehir olan Tokat’ı çok güzel bir şekilde anlatılması gerekiyor. Tokat, deniz, kum, güneş turizmi yerine kültür ve ekolojik turizm için gidilmesi gereken gerçekten yumuşak iklimli eşsiz ve natif bir şehirdir. Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş, 6 bin yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş Tokat’ın az bilinen doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerimizin keşfedilmesini sadece beklemeyeceğiz, bunu sağlayacak gerekli adımları da atacağız. Çünkü, hem antik çağ bakımından 6-7 bin yıllık kalıntıların olduğu bir coğrafyadır Tokat. Comana ve Sebastapolis gibi Tokat’ın açık hava müzeleri, Ballıca Mağarası ve Zinav Gölü gibi ekolojik turizmde en önemli unsurlar olurken, Sulusokak gibi, Anadolu’da eşine az rastlanır tarihi dokumuzun turizmde önemli işaret taşı olacağını biliyoruz.
Turizm konusunda sadece Tokat merkezdeki külliyatlar ve yapılarla hareket etmeyeceğiz. Tokat’ı ilçeleriyle birlikte bütün olarak bir turizm destinasyonu ve tur operatörlerinin uğrak yeri haline getireceğiz. Tokat’ta toplam yatak kapasitesi: 2147, Oda Sayısı: 1127’dir. 2013 yılında kalan yabancı turist sayısı: 3558, yine 2013 yılında konaklayan turist sayısı: 311350 (Yerli ve Yabancı Toplam) Tokat’ın turizminde ilk hedefimiz 100 bin turisttir ” görüşlerine yer verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Anadolu’nun en büyük hanının yapıldığı yer
17’nci yüzyılda Kara Gümrüklerinin Tokat’ta olması sebebiyle bütün kervanların uğramak zorunda olduğu bir tekstil, ham bakır işleme, mamul bakır ve deri üretim merkezi ki, bütün bu alanlarda Rusya ve Avrupa içlerinde kalitesinden ötürü diğer üretim merkezlerinin rekabet edemedikleri bir şehir olduğuna dikkat çeken Eroğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “Tokat’ımız, 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi’nin ve diğer seyyahların öve öve bitiremedikleri, birbirinden güzel yapıların ve tüm Anadolu’nun en büyük şehir hanının yapıldığı bir yerdir. 18’inci yüzyılda gümrüklerin Samsun’a taşınması sebebiyle artık duran ve gerileyen 19 ve 20’nci yüzyılda nefesi tükenen yorgun bir kenttir Tokat. Malazgirt sonrası en eski Türk camisi buradadır, en eski medreselerden biri de. Gök Medrese, bütün Anadolu’da avlu yüzeylerinin tamamen çini kaplı olduğu tek açık avlulu medresedir. 13, 14 ve 15’inci yüzyıllara aitijinal mimarisiyle günümüze ulaşmış ve erken dönem Osmanlı cami mimarisine en büyük etkiyi yapan 8 adet zaviye/dergah ile de tektir bu şehir. 15’inci yüzyılda Anadolu’da görülmedik yoğun bir mimari faaliyetin olduğu kenttir burası. Han, hamam, cami, mescit, bedesten, medrese, ilimizde bulunmaktadır. Bütün Anadolu’nun 15’inci yüzyıla ait en güzel camisi de burada; Meydan Camiidir. Tokat’ımız 16’ıncı yüzyılda da ihmal edilmemiştir, ucundan kıyısından Mimar Sinan ile ilgili bir cami ve hamam da var bu kentte; Ali Paşa Camii ve Hamamı. 17’nci yüzyılda yine bütün Anadolu’nun en güzel ahşap tavanlı camilerinden üçü ve en büyük şehir hanı inşa edilmiş. 18’inci yüzyılda her şeye rağmen üç han yapılmış. Yine 19’uncu yüzyılda inşa edilen  bütün Anadolu’nun en görkemli ahşap tavan göbeğine sahip konağı ve Anadolu’nun en güzel Mevlevihane’si buradadır. 20’nci yüzyılın en güzel saat kulelerinden biri de... Danişmentlilerden bu yana tarihi merkez olan Sulu Sokak, arsa spekülasyonlarına maruz kalmadığından bizim geleneksel şehirciliğimizi bütün ihtişamıyla günümüz insanlarının gözlemleyebileceği benzersiz bir yerdir Tokat. Tokat 15’inci yüzyılda görülmedik yoğun bir mimari faaliyetinin olduğu bir kent. Anadolu’nun pek çok güzel camisi de yine güzel şehrimiz Tokat’tadır.”

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER